Evde Saat Bakımı Nasıl Yapılır?
17 Nisan 2023Canlı cansız hayattaki her şey bakıma muhtaçtır. Bakım gerçekten önemlidir çünkü bakım oldukça yenileme olur kullanım süresi biraz daha uzun olur. Bakıma saatlerimiz de dâhildir tabii ki.
Bu yazımızda evde kendi başımıza saatlerimizin bakımını en kolay ve en sağlıklı şekilde nasıl yaparız buna değineceğiz. Rastgele bir temizlik bezi ile ekranı ve kordonu temizlemekle bakım pek verimli olmaz.
Herkesin Evde Kolaylıkla Uygulayabileceği Saat Bakımı
Bakıma başlamadan önce ilk yapmamız gereken şey bakımı yapılacak ürünün türünü belirlemek olmalıdır. Yani saatin mekanik mi yoksa quartz bir model olup olmadığını belirlemek gerekmektedir. Bu konu çok önemlidir. Bilindiği gibi quartz yani pille çalışan saatler çok fazla bakım istemez. Bunun yanı sıra mekanik saatlerde aksamlar daha hassas ve işçilik ile üretildiği için bakım yapma sıklığı hayli fazladır. İçindeki akşamlar sık sık iyi bir temizliğe ihtiyaç duyar. Bu gerekliliğe özen göstermek gerekmektedir.
Bu gibi detaylı temizlikleri tabii ki bizim gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Daha güzel ve özenli bir temizlik için işin uzmanı bir saatçiye gidip yaptırmak daha akıllıca olacaktır. Ayrıca rutin olarak evinizde saat bakımı da yapabilirsiniz. Bu bakım saatinizin genel bakım süresini ve de ömrünü uzatacaktır.
Saatimiz çıkardığımız zamanlarda önce ince bir fırça ile tozdan arındırttıktan sonra nemli ve yumuşak bir bezle temizleyebiliriz. Saat camları çok hassas parçalardır. Çok hassas parçalar olduğu için onun temizliğinde ekstra özen gerektirir. Çok fazla baskı uygulanmaması gerekmekte ve baskıyı minimum düzeyde yavaş hareketlerle yaparak temizliği yapabilirsiniz.
Gövde temizliğini hallettikten sonra sıra geldi kordon temizliğine. Bunun için kordon türü belirlenmeli ilk iş olarak. Kordon türüne göre de bir bez seçmelisiniz. Ondan sonra dikkatli bir şekilde kordonu temizlemeye koyulabilirsiniz.
Ayrıca evde saat bakımı yaparken dikkat edeceğiniz bir diğer unsurda saatin su geçirmezlik derecedir. Temizlikte kullandığınız bez yukarıda bahsettiğimiz gibi nemli olmalı ıslak değil. Günümüzde neredeyse her saat suya belirli bir derecede dayanıklı olarak üretiliyor. Eğer bezi çok ıslak bırakırsanız su geçirme tehlikesi oluşur. Bakım yapayım derken saatinizden de olabilirsiniz.
Saat Pili Değiştirme
Saat pil değiştirme işlemine değinmek istiyoruz. Bu işlem teknik bir uzmanlık gerektirmediği için evinizde kendi başınıza gerçekleştirebilirsiniz. Pilin yerini belirleyin. Genelde piller saatin arka kısmında bulunur. Arka kapağı ince bir tornavida yarımı ile açın. Pili yerinden dikkatlice çıkarıp yeni pili takıp kapağı kapatın. İşte bu kadar basit bir işlemdir saat pili değiştirme.
Saat parlatma da saat bakım işlemlerinden biridir. Saat parlatma işlemi, bir saat camının yüzeyindeki çizikleri veya matlaşmayı gidermek için yapılan bir işlemdir. Saat camı, genellikle mineral cam veya safir cam gibi sert bir malzemeden yapıldığı için, bu camlar üzerindeki çizikleri veya matlaşmayı gidermek oldukça zordur.
Saati Parlatma
Saat parlatma işlemi, özel olarak tasarlanmış bir pasta veya bileşik kullanarak yapılır. Pasta, saat camının yüzeyine bir pamuklu bez veya keçe yardımı ile uygulanır ve sonra yavaşça dairesel hareketlerle parlatma işlemi gerçekleştirilir.
Bu işlem, camın yüzeyindeki çizikleri ve matlaşmayı giderir ve camın daha net ve parlak görünmesini sağlar.
Eğer pasta veya bileşik yeterince kaliteli değilse veya yanlış uygulanırsa camın yüzeyinde daha fazla çizik veya hasar meydana gelebilir. Bu nedenle, saat parlatma işlemini yapmadan önce, işin uzmanı bir kişiye danışmak önemlidir.